onsdag 15 april 2009

Bananrepublik?

Det är väl som så att man med åldern kan bli konservativ i överkant, att man har åsikter om neon, materialval och musik som egentligen inte är så viktiga utan som med lätthet sorteras under gnäll.

Men inom vissa områden är det faktiskt så att nymodigheter och avsteg från det historiskt korrekta gör sig särskilt dåligt. Postväsendet är ett utmärkt exempel på en sådan verksamhet som egentligen bara behöver följa några enkla förväntade åtaganden för att göra folk nöjda.

Posten har haft en lång fin tradition av att publicera frimärken med såväl vackra som historiskt relevanta motiv. Man har också länge hållit fast vid att frimärken skall graveras och inte tryckas med vanlig offset teknik.

Gravyr ger ett beständigt intryck och signalerar värdehandling. Offset kan på sin höjd vara en värdekupong för falukorv. Men, men, jag har i alla fall haft visst överseende med de tryckta frimärkena med förklistrad baksida för det har alltid funnits graverade att köpa istället.

Men, så idag kom dagen då jag blev utan gravyr och istället blev tilldelad något som jag inte i min vildaste fantasi trodde Posten skulle befatta sig med. Än mindre ge ut.




Vad ända in i helsefyr är detta? Finns det över huvud taget någon Svensk anknytning till denna vedervärdiga skapelse annat än barnprogrammet Bananer i pyjamas? Eller är det så att vi som storkonsumenter av bananer nu är så förtrogna med denna frukt att vi helt enkelt petar bort konungen och upphöjer bananen till ny landsrepresentant och företrädare? Eller är det någon form av sublim psykologiskt operation i syfte att förbereda Sverige inför möjligheten att bli bananrepublik.

Nej, mest troligt är det bara någon på postens avdelning för frimärksutveckling som velat liva upp stämningen lite. Som tänkte att gula frukter är skoj och att konungar, djur, landskap och uppfinningar är tråkigt och gammalt, har vi haft alldeles för länge, typ. Lite omväxling förnöjer som det heter.

Gör om. Gör rätt.

7 kommentarer:

  1. Herregud!!! Chockerande motiv, konsistens..alltihopa är förkastligt, men vad kan man vänta sig när först Posten monteras ner till "Kassaservice"...som bistod med absolut ingenting egentligen. Inga frimärken, inga kuvert..det fanns i ICA, Pressbyrån om det är ojämn vecka och jämna veckor och skottår står Konsum till tjänst...har man varit med om något dummare?? Och nu - ingenting! Inte roligt att bli gammal i det här landet..skulle mormor Titti betala räkningar på nätet? HAHAHAHAHAHAHA!! Och så nu..Bananer i Pyjamas på frimärken med klister på baksidan..det är inte elegant. Det kan man inte säga. Det blir ju inga brev skrivna till utlandet om Banan-frimärke är det enda som står till buds. Och i ett längre perspektiv blir vår generation direkt ansvariga för att vi inte kommer lämna efter oss något skrivet till kommande generationer..inte nog med att mail, sms har ersatt hederlig brevskrivning men nu har de alltså försvårat det ännu lite mer...och tänk, var skulle Svensken befinna sig om vi inte hade haft Siri von Essen och August Strindbergs korrespondens!? Men så hade de inte heller banan-frimärken. Make no mistake!
    Sussi

    SvaraRadera
  2. Syftningen på bananrepublik är både relevant och oroande. Får våra genomsnittspolitiker, typ Sahlin, Östros etc bestämma så lär vi hamna där - för att vi skall komsumera "allt" vi kan NU (för att hjälpa till) så att enbart gigantiska skulder lämnas kvar till barnbarnen är ju självklart.
    Så det enda skrivna som vi lämnar efter oss blir skuldebreven.

    Hmm

    SvaraRadera
  3. Tack för dina synpunkter. Våra frimärken väcker stort intresse hos allmänheten. Nästan varje dag får vi värdefulla synpunkter – både ros och ris – på de ämnen som presenteras, motivvalen vi gjort och förslag till nya frimärken. Vi är angelägna om en nära dialog med våra kunder och är därför tacksamma för engagemanget.

    Vår policy är att frimärkena ska visa svensk natur, kultur, sport, näringsliv, aktuella händelser, företeelser samt personligheter och händelser ur historien och nutiden. Med några exempel vill jag visa att vårt aktuella frimärkssortiment väl svarar upp mot denna policy: Sommarlandskap 2007 och Svenska träd 2008 (natur), Samisk kultur 2007 (kultur), Svenska innovationer/uppfinningar 2007 och Volvo Amazon 2009 (näringsliv) samt Ingmar Bergman 2008 (personligheter i nutiden). Frimärken med kungen (inrikes brev) och drottningen (utrikes brev) finns alltid med i sortimentet.

    Från ax till limpa tar det halvtannat år att producera en frimärksutgåva. Under arbetet med frimärkena Bananer bananer – som uppmärksammar 100-årsjubileet av bananimporten till Sverige - var det länge en öppen fråga hur motiven skulle se ut. Vi studerade en rad olika bildalternativ men valde till slut dessa lerfigurer i starkt lysande gul färg. Detta motivval ledde också till valet av den tryckmetod, offset, som vi använt oss av sedan 1983 som ett komplement till ståltrycket.

    Vill du veta mer om hur svenska frimärken kommer till och titta på vårt aktuella sortiment föreslår vi ett besök på vår webbsajt www.posten.se/frim

    Vänlig hälsning

    Thorsten Sandberg
    Posten Frimärken

    SvaraRadera
  4. Oj, det var påpassligt och modernt att hitta denna lilla utläggning om bananmotiven trots att de inte var länkade till någon artikel utan bara publicerad här.

    Nåväl, jag är väl medveten om att det finns relevans i motivet men frågan är om det räcker för att replikeras på ett frimärke. Jag är ytterst tveksam.

    Den historiska kopplingen går tyvärr förlorad med valt motiv. Figurerna leder osökt in på barnprogrammet. En bild av en lastångare eller hamnarbetare från förr hade gjort sig bättre. Om man dessutom valt gravyr hade det säkert blivit riktigt bra.

    Men, tack i alla fall för kommentaren.

    SvaraRadera
  5. Mooooaaahhhhaaaa! Vad roligt att få sig en lektion i hur man väljer passande märken varje säsong!! Jag skrattar ihjäl mig! Bra svar från dig, och jag håller med. Gjort på annat, mindre puerilt sätt, hade det säkert gått att få t.o.m banan-märket fint!
    Roligt att Thorsten från Posten hittade in på din sida..ja se bloggar..

    Bananarama..
    Sussi

    SvaraRadera
  6. Kul inlägg =) Jag hade inte riktigt tänkt så mkt på frimärket tidigare, men du har rätt Simulacra. Överlag tycker jag det dock det produceras bra frimärken i Sverige. Ska jag vara ärlig så har jag faktist sparat några fina (men säg inget till någon).

    Håller alltså med om att dessa bananer inte framför budskapet om bananimporten särskilt väl. Jag visst inte heller att det betyde detta. Trodde det var någon utgåva för barn.

    \PD

    SvaraRadera
  7. Tack før Bra artikel och kommentarer.

    SvaraRadera