fredag 3 april 2009

Poltiskt simulator.

Det är ofrånkomligt att de som leder är av en annan natur än de som följer. Väldigt få kan på fullt allvar säga att de minsann kan göra ett lika bra ledarjobb som de som faktiskt gör det. Jag tror inte heller att det ligger i vår natur att inte acceptera att ett ledarskap faktiskt måste finnas. Såväl kollektivet som individen är i behov av en generell riktning, en allmän uppfattning och idé att använda som grund i sin egen värld.

Skillnader vi faktiskt kan acceptera är begränsade och svårbemästrade. Vi har stor acceptans för skillnader inom kunskap och erfarenhet men mindre så inför skillnader i släktskap och uppväxt. Likaså har vi full förståelse för rent fysiska olikheter som begränsar eller stärker en individ eller grupp. Vi kan också förstå att det finns skillnader i syn lite beroende på perspektiv men här börjar vi röra oss i gränslandet till det som inte så lätt accepteras.

Hur ser det då ut ur ett politiskt perspektiv? Politiker, tillsatta genom demokratiska processer som åtminstone rent begreppsmässigt stödjer uppfattningen om att vi behöver ett ledarskikt, fattar beslut som påverkar samhället. Politikern är sällan själv sakkunnig inom de områden han är satt att bestämma över utan har andra som bistår med just den kunskapen – hövdingen går till medicinmannen. Det kan accepteras i vissa enstaka fall men om det sker per automatik och alltid är det direkt menligt för ledargestalten och i förlängningen för vårt förtroende.

Lite mindre komplicerat kan det väl uttryckas som så att det är svårt att ha förtroende för en näringsminister som aldrig drivit ett eget företag, en försvarsminister som inte gjort allmän värnplikt eller en miljöminister som uttalar sig i rovdjursfrågor från centrala Stockholm.

Om dessa skillnader blir för stora eller för allmänheten påtagliga blir resultatet entydigt ett utbrett förakt för politiker och den styrning de utövar. Problemet är inte att vi har för många politiker, myndigheter och förordningar utan att de har så dålig förankring i verkligheten. Nu är verkligheten som begrepp lite utslitet men om piloten endast flugit simulator borde han inte få lämna marken med så mycket som en enda passagerare.

En näringsminister som inte i stött på en momsdeklaration, anställningsregler, exportrapporter till SCB, kreditförluster och sviktande orderingång borde över huvud taget inte få uttala sig i frågor som rör näring. Inte heller en miljöminister utan vare sig tamboskap eller frijagande jakthund kan, oavsett vilja sätta sig in i hur ett rovdjursangrepp berör och förstör för den som blir drabbad. Och hur man som försvarsminister kan komma undan med…

Egentligen är det helt absurt. Att vi accepterar samhällskirurger utan kunskaper om dess anatomi. Hur enda in i Älmhult kan en hel yrkeskår kollektivt bortse från bakgrund och kompetens vid själva anställningsprocessen – det övergår mitt osimulerad förstånd.

Länkat: DN, SVD

3 kommentarer:

  1. Tankeväckande. Tack.

    Man kan fundera lite över politikens villkor.

    Jag skulle vilja ha ärliga rakryggade politiker som brann för att genomföra sina ide'er om hur samhället skall vara.

    Om vi tänker oss en sådan (gärna ung) person, som engagerar sig i politik för att han vill driva igenom något viktigt. Personen står hela tiden för sin åsikt och investerar sitt förtroendekapital i frågan. När han kämpat i femton år för att få med sig sitt parti och fått alla bitarna på plats för att lyckas genomföra den berättigade samhällsförändringen, ja då kommer EU med ett beslut som tillintetgör personens initiativ i ett nafs. Tror ni den ärlige politihern blir knäckt?

    Enklare att inte ha någon ryggrad från början...

    SvaraRadera
  2. EU-beslut kan ju för övrigt fattas på godtyckliga grunder. Hur EU beslutar kan ju bero på exempelvis om en beslutsfattare blev bjuden på snittar av en lobbyist just när beslutsfattaren var som känsligast.
    Komiskt. Men bra för Kinas konkurrenskraft.

    Sorry för att jag svävar iväg...

    SvaraRadera
  3. Det absurda i Sverige (och även stora delar av Europa) är de vattentäta skott som är uppbyggda mellan näringsliv och politik. Man kan räkna dom personer som vandrat mellan dessa olika världar på sina fem fingrar.

    Politikerna är den nya överklassen, I EU blir detta extra tydligt. Dom enda som ska få flyga, dom enda som ska få köra bil, dom som per automatik ska ha tjänstefolk och ej bli värderade efter prestation. Dom lever helt utanför det meritokratiska samhället.

    I USA så finns möjligheten att kliva in i och ut ur politiken, man behöver inte starta i unga örnar. Se på Condoleezza Rice som nu har återgått som lektor på Stanford.

    Min fader sa en gång till mig: "Om du kan hantera ett liv utan moral så bli politiker, där finns de bästa av alla möjligheter för att utveckla sig själv, dock måste det ske på fritiden"

    Mycket bra skrivet och tack för en bra blogg!

    SvaraRadera