måndag 16 mars 2009

En Uusman? Nej, en Svegfors!

Mats Svegfors skräder inte orden när det kommer till oss bloggare:
–Det är nästan omöjligt att hitta kvalitet på svenska bloggar, det mesta är en form av insändare. Det mesta är smörja, det är inte värt tiden för det är bara okvalificerat tyckande och bara en annan publiceringsform för insändare.
Det är väl ett minst sagt onyanserat och ogenomtänkt uttalande som kan komma att bli lika episkt som Ines Uusmans - "internet är bara en fluga".

Man kan i samma oskarpa anda skildra svensk radio som mestadels "babbel". Fylking et al och deras tidsfördriv i etern ger jag inte många stilpoäng till. Bullrig, barnsligt och till ytterligheten journalistiskt bristand. Men det är klart, jämför han SR:s absoluta höjdarprogram med hela bloggosfärens samlade alster kanske han har rätt. Äpplen med päron.

Uttalande ter sig än märkligare med tanke på att Svegfors vill vara "framkantig" när det kommer till SR:s erbjudande på nätet:
Digitaliseringen av radion:
–Den är en förutsättning för radions utveckling, sedan är det svårare att avgöra när. Men den kommer och vi accelererar den processen.

Hur SR ska utveckla sitt erbjudande på nätet:
–Det är en stor fråga. Den har vi kommit en bra bit i, men det finns mycket att göra. Exakt vad får vi se framöver, men vi har väldiga möjligheter, enorm potential.
Jag ser inget mer än flosker i de svaren. Inte helt oväntat från en som inte förstått att internet är en kommunikationskanal med full duplex och inte en envägskanal som gammelmedia.

För en journalist kanske det inte alltid är önskvärt att ha "direktkontakt" med mottagaren. I kommentarer till artiklar hittar man inte sällan en uppsjö av språkpoliser och faktagranskare som svingar brett med sina sablar. Klart trist för journalisten som trodde räkmackan var upplagd i och med examen.

Ännu tristare verkar det dock vara för en före detta chefredaktör som nu fått en hel hög "amatörgranskare" hängandes över axeln. Det kan inte vara kul om man har för vana att vara högsta hönset att nu behöva trängas med andra i mediaburen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar