söndag 22 mars 2009

Kreativ doping.

Läser i Resumé, branschtidningen för Sveriges kreativa grädda att en välkänd byrå blivit diskad från en reklamtävling på grund av att införandedatumet inte stämde överens med tävlingsreglerna.

En ganska ointressant nyhet och en ickehändelse om det inte vore för att annonsen i fråga är ett plagiat. Nu är plagiat alls inget ovanligt. Det är väl snarare att betrakta som modus operandi i reklambranschen. Förr hade man "knyckeböcker", tjocka inbundna böcker med reklamvärldens samlade alster under ett givet år eller tema. Man hämtade inspiration genom att förtsrött bläddra i ett tiotal böcker, skissa lite på ett papper och sedan sätta upp 5 timmar art direction på tidrapporten.

Sedan kom Internet och knyckeboken blev lika intressant som en skrivmaskin från Facit. Möjligheten till inspiration blev oändlig men samtidigt ökade också chansen att bli "upptäckt". När möjligheten att kommentera dök upp på branschtidningarnas nätupplagor spred sig en upptäckt blixtsnabbt. Förr kanske det blev en syrlig kommentar av en kollega du mötte på stan men nu blir byråns övertramp läsargodis på en nanosekund.

Nu resulterar sällan eller aldrig en upptäckt i någon form av reprimand. Det är fortfarande lite av en branschangelägenhet man inte vill skylta med. Lite som polisvåld inom polisen. Byrån skäms för att de blivit ertappade, kunden om den får reda på det skäms lite för att inte ha bättre koll. Men någon regelrätt reprimand lär det inte bli.

För en vecka sedan rörde Linda Skugge om i reklamgröten genom att kritisera den orimliga prisnivån. Det blev lite av en kommentarstorm där lejonparten hävdar att kreativitet inte går att prissätta och att ett så viktigt jobb minsann måste få kosta.

Jag lägger mig inte i vad byråer debiterar för sitt arbete. Om kunden är villig att betala så är det väl ett bevis för en fungerande marknad.

Men om byrån levererar ett plagiat, förpackat och debiterat som ett original vittnar det om bristande moral och en alldeles för stor tilltro till sin "sköna" stil. Att dessutom tävla med plagierade alster är kreativ doping på hög nivå och borde resultera i avtängning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar